La ora actuală, traficul de femei se prezintă drept una din cele mai stringente probleme, constituind o formă odioasă de sclavie la început de mileniu. Traficul de femei este o ameninţare directă a ordinii şi a sanătăţii publice.
Orice act care implică recrutarea şi transportarea fetelor şi femeilor în limitele sau în afara frontierelor naţionale în scopul exploatării sexuale sau economice, utilizînd violenţa sau ameninţarea cu violenţa, înţelăciunea sau alte forme de constrîngere, doar în profitul celor care recrutează, aşa este definit traficul de fiinţe umane.
Am constatat faptul că pericolul traficului de fiinţe umane poate urmări pe orşicine, nici măcar când nu bănuieşte. Multe persoane care practică prostituţia în Republica Moldova sunt şi victimele traficului de fiintţe umane, de obicei ele fac parte din familiile socialmente vulnerabile; prost crescute; cu un nivel de educaţie scăzut; pe care nu le afectează consecinţele acestui fapt, pur şi simplu le ignoră. Ceea ce a condus ca populaţia „să cadă în mrejele traficanţilor”este: sărăcia; serviciile publice inadecvate; rata înaltă a şomajului; discriminarea femeilor; lipsa îngrijirii părinteşti. Republica Moldova constituie unul dintre cei mai mari „exportatori de fiinţe umane” din Europa Occidentală.Traficul de femei se practică în Republica Moldova începând cu anii 1994-1995, din momentul când migraţia ilegală provocată de ciza economică, inflaţia, creşterea numărului de şomeri au avut un impact dezastruos asupra migraţiei în ţara noastră, iar migraţia ilegală a devenit un fenomen obişnuit şi tolerat.
Traficanţii recurg la o reţea de organizaţii, agenţii, cluburi preocupate de recrutarea victimelor. Din această categorie fac parte: agenţiile de turism; serviciile matrimoniale; agenţiile de modă; agenţii ilegale de plasare în câmpul muncii. Prin intermediul diferitor agenţii, companii – fantomă traficanţii plasează în ziare diferite anunţuri înţelătoare care propun diverse oferte de genul: carieră de dansatoare, carieră de model, de lucrător hotelier sau colaborator în domeniul turismului peste hotare. Pe ei nu îi costă absolut nimic afişarea acestor „oferte murdare”, ei nu au ce pierde, nu au de suferit. În cazul în care ofertele lor „fac cu ochiul” viitoarelor victime ei vor obîţine doar beneficii. O persoană traficată dar care a avut norocul de a scăpa din „infernul” unde şi-a trăit câteva luni, sau chiar câţiva ani din viaţă, cu greu îţi va reveni în urma traumei psihologice la care a fost supusă. Poate vor trebui să treacă ani buni în care ea ar învăţa din nou să zâmbească.
Deseori ne punem întrebarea cum ne putem da seama că suntem în pericol de a fi traficate?
TREBUIE să te pună în gardă faptul dacă eşti separată de persoanele cu care călătoreai, dacă ţi se propune să treci hotarul posedând acte false, dacă eşti deposedată de actele tale de identitate. Proxeneţii la început sunt atât de amabili, generoşi cu victimele lor încât ar fi capabili să încălzească şi cea mai „rece inimă”. Ei recurg la acest gest pentru a nu da de bănuit , a atrage cât mai multe persoane în „capcana” lor. Prin mâinile lor trec anual mii de fete care îşi taie drumul spre viitor. Traficanţii deşi sunt oameni nu au inimă, deoarece un om dacă ar avea-o nu ar face nici un rău semenilor săi. Poate sunt ofertele lor tentante dar înainte de a face acest pas ar trebui: să te informezi în legătură cu serviciile pe care le vei presta;cere părerea părinţilor în legătură cu plecarea ta din ţară; învaţă cel puţin la nivel comunicaţional limba ţării de destinaţie; nu da nimănui cu excepţia persoanelor abilitate actele tale de identitate; familia ta ar trebui să ştie cu cine şi unde pleci.
Chiar încă mai crezi că dacă vei părăsi ţara ta natală vei putea lesne să duci o viaţă liniştită, lipsită de probleme?
Înainte de a face acest pas gândeşte-te că în urma ta va plânge copilul tău, care nu te va mai vedea niciodată, va suferi o mamă care din cauza plecării tale va îmbătrâni înainte de timp.
Trăim în sec.21, cel al informaţiei şi al tehnologiilor avansate, deseori avem posibilitatea de a urmări filme documentare; emisiuni tematice referitoare la traficul de persoane, dar totuşi statisticile ne demonstrează contrariul deşi sunt informate multe femei nu reuşesc să evite acest grav fenomen.
Este cert faptul că dacă vom pleca peste hotatre vom reuşi să rezolvăm cu succes problemele financiare cu care ne confruntăm, dar nu ne gândim nici pentu o clipă că toate aspiraţiile noastre s-ar putea spulbera într-o clipă,totul împreună cu viiitorul nostru.
De multe ori persoanele traficate cu greu se reintegrează în societate, de teama bârfelor şi intrigilor care la sigur vor apărea, nu trebuie să judeci, nu ai dreptul să o faci deoarece în locul ei puteai fi chiar tu . Lasă bîrfele şi discuţiile initile la o parte, mai bine dă dovadă de înţelegere faţă de aşa persoane, comunică cu ele, ajută-le să-şi recapete ceea ce le-a fost furat: LIBERTATEA.
Tu femeie, ia aminte: decât să alergi după „bani murdari” mai bine alege să rămâi în ţara ta, să te bucuri de fiecare răsărit de soare, de fiecare clipă trăită în armonie cu cei dragi. Nu te lăsa tentată de nişte oferte care îţi vor destrăma dreptul la fericire.
Orice ar fi alegerea îţi aparţine doar ţie: vei opta pentru libertate, dragoste, armonie sau vei opta pentru înjosire, desfrânare şi în final moarte lentă.Gândeşte-te şi alege să fii liberă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu