duminică, 5 decembrie 2010

Tamara Lesnic-Răscoală: „Fiecare copil are dreptul la o familie fericită”

Cineva spunea: ”Fiecare om în viaţa sa trebuie neapărat să sădească un pom, să sape o fântână, să crească un copil”. Un copil e o minune. Dar realităţile din zilele noastre ne demonstrează că copii nu mai sunt minuni, ci o problemă în plus pentru societate. E vorba despre copii orfani sau abandonaţi. Însă există şi pentru ei o soluţie: adopţia. Pentru a afla mai multe despre procesul adopţiei în Republica Moldova am discutat cu doamna Tamara Lesnic-Răscoală, şef al Direcţiei pentru Protecţia drepturilor copiilor, sectorul Buiucani.
- Ce este adopţia?
 
- La această întrebare vă pot răspunde în două moduri: ca specialist şi ca mamă. În literatura de specialitate acest termen este definit ca ”cea mai eficientă metodă de protejare a unui copil aflat în dificultate”. Iar ca mamă  aş defini adopţia ca fiind crearea artificială a unei noi familii pentru un copil aflat în dificultate.
 
- Oferiţi-ne vă rog câteva argumente precum că adopţia ar fi cea mai eficientă metodă de protecţie a unui copil orfan?
 
- Instituţiile rezidenţiale (internatele), centrele de plasament sunt un tip de protecţie temporară, iar adopţia este pentru totdeauna. Un copil adoptat se rupe de trecut, părinţii adoptivi au dreptul de a-i schimba numele, prenumele, chiar data şi locul naşterii. O familie adevărată este un vis pentru un copilaş aflat în dificultate.
 
- Cum credeţi, un copil adoptat are un viitor?
 
- Indiscutabil. Practica demonstrează că copiii adoptaţi sunt elevi şi studenţi foarte buni, iar în final ajung oameni bine crescuţi, fiind recunoscători celor care le-au oferit o familie.
 
- Ce fel de familii se adresează la Dumneavoastră pentru a adopta un copil?   
 
- În practica mea de peste 20 de ani de activitate s-au adresat familii din toate categoriile sociale, de orice etnie sau confesiune religioasă, inclusiv cetăţeni străini.
 
- De ce înlesniri se bucură un copil adoptat?
 
- Statul a stabilit pentru copiii adoptaţi indemnizaţii de 500 de lei lunar, Totodată, ei beneficiază de pensia de urmaş atât timp cât fac studii. Atât ei cât şi părinţii adoptivi au parte de suportul juriştilor, psihologilor, asistenţilor sociali, pedagogilor.
 
- Cum credeţi, un copil adoptat de mic ar trebui să afle despre asta când creşte mare?
 
- Oricum se află. Deşi legislaţia prevede că acest lucru poate rămâne o taină, totul este la discreţia părinţilor adoptivi. După părerea mea, în unele cazuri ar fi mai bine pentru copil ca el să nu  afle.
 
- Care ar fi cea mai potrivită vârstă pentru un părinte care doreşte să adopte un copil?
 
- Conform legii, orice cetăţean al Republicii Moldova care are vârsta de la 25 până la 50 de ani este în drept să i-a sub ocrotirea sa un copil. În viziunea mea, pentru o mai bună dezvoltare a copilului ar fi mai bine ca o tânără familie să adopte un copil mic, iar o familie în care ambii soţi nu mai sunt la prima tinereţe să i-a în îngrijire un copil mai mare, pentru ca la bătrâneţe să aibă cine le aduce o cană cu apă.
 
- Ce calităţi trebuie să aibă un viitor părinte adoptiv?
 
- În primul rând, ar trebui să fie perfect sănătos, să fie angajat în câmpul muncii, să aibă o locuinţă, o stare materială satisfăcătoare.  Nu este atât de uşor în zilele noastre să creşti un copil, este o responsabilitate enormă. Bunăvoinţa, înţelegerea, răbdarea, pacea, şi toate acestea presărate cu multă dragoste, ar trebui să fie stăpâne într-o  familie ce a adoptat un copil.
 
- Ce le puteţi spune persoanelor care au adoptat un copil, deşi au copiii  lor biologici?
 
- Nu fiecare poate face acest pas. Însă toţi cei care îl fac au o inimă de aur, deoarece oferă şansa unii unui copil orfan  de a se bucura de o copilărie mai fericită şi un viitor mai bun.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu